Wat is telewerken eigenlijk precies

Wat is telewerken precies

Hoe werkt telewerken precies en waarom is het ook handig voor jou? Dankzij telewerken kun je flexibel werken. Vanuit huis, onderweg, bij een klant, in het buitenland, waar je maar wilt en internet hebt. En wanneer het uitkomt. Sommige bedrijven kunnen dankzij telewerken en flexplekken geld besparen op de kantoorkosten. Sommige ondernemers kunnen niet zonder.

Corona: hoe moet je het werken nu aanpakken?

Dit kader zet ik tussen de rest van het verhaal vanwege de actualiteit rond het Coronavirus. Nu heel veel mensen noodgedwongen moeten telewerken, en bedrijven het vaak niet goed hebben kunnen voorbereiden, heb je misschien vragen over wat je nog doen kan nu het nodig is. Andere bedrijven hebben het goed aangepakt. Sommige mede dankzij mijn hulp. Dat blijkt nu pas in de praktijk. Daar kunnen anderen van leren en die ervaring deel ik graag. Misschien in een tweede artikel hierover. Anders via antwoorden op vragen in de reacties onderaan deze blog. Dus stel je vragen als je die hebt, want ik lees deze en geef ook antwoord!

Wat is telewerken in het kort

Telewerken is toegang van buiten het bedrijfspand tot de bestanden en informatie er binnen. Deze zijn normaal afgeschermd voor toegang van buiten en staan op het bedrijfsnetwerk. Deze toegang gaat over een beveiligde verbinding via internet. Technisch is het meestal een VPN-verbinding (VPN = Virtueel Privé Netwerk). Deze start je bijvoorbeeld op vanaf de laptop van de zaak die je bij je hebt. Dit is een ander type VPN dan bijvoorbeeld een VPN-abonnement dat je kunt nemen om anoniem te internetten.

Het is vaak een prima idee om je medewerkers de mogelijkheid te geven om te telewerken. Ik ken bedrijven waar dagelijks medewerkers thuis, of ergens op reis, op de VPN-verbinding (hierna VPN) zitten. Want een VPN is doorgaans de technische invulling van telewerken.

Wat is telewerken technisch

Ik noem hierboven al dat telewerken toegang van buiten het bedrijfspand is, tot de bestanden en informatie er binnen, welke normaal zijn afgeschermd voor toegang van buiten. Meestal is dit een (versleutelde) VPN-tunnel over het internet waarmee je alle programma’s kan verbinden. Maar er zijn ook VPN types die per app (programma) een eigen verbinding kunnen maken (VPN on demand).

Hoe werkt het

Met een VPN maak je het dus mogelijk dat medewerkers vanuit huis of een andere lokatie toegang hebben tot je netwerk. Dit lijkt veel op verbonden zijn met een cloud-dienst maar nu heb je het in eigen beheer. Een gebruiker kan een VPN-verbinding naar wens aan- of uitzetten. Ook kun je vanuit het bedrijf de toestemming weer intrekken, bijvoorbeeld als iemand uit dienst gaat.

Technisch gezien heb je een VPN-server die de toegang verleent. Op computers en telefoons kun je software installeren waarmee je deze toegang krijgen kunt. VPN-server, firewall, router, deze functies zitten meestal samen in één apparaat dat in het algemeen firewall wordt genoemd en soms router. Merken die dit soort apparaten maken zijn bijvoorbeeld Cisco, SonicWall en Fortinet.

Waarom heb je het nodig?

Omdat het best handig is.

Bijvoorbeeld als je ’s avonds of in het weekend moet doorwerken. Of onverwacht iets moet opzoeken buiten werktijd. Dan hoef je niet naar kantoor te komen, of er te blijven, om je werk te doen. Je kan gewoon thuis, of onderweg ergens, met de laptop van de zaak verder gaan zoals je anders op kantoor zou doen.

Voor een werkgever is het handig omdat dit bij kan dragen aan de motivatie van medewerkers. Want zo kun je flexibele werktijden aanbieden en je medewerkers de gelegenheid geven om een dag thuis te werken bij slecht weer, werkzaamheden aan de weg of gewoon omdat het zo uitkomt.

Hoe werkt telewerken precies

Er zijn twee kanten aan telewerken. De ene kant biedt het aan (onderneming, IT) en levert de techniek om het te laten draaien. De andere is de gebruiker die het alleen hoeft aan te zetten. Voor de laatste is het meestal makkelijk.

Bedrijfsdata in de cloud

Als je de bedrijfsdata in de cloud bewaard (bijvoorbeeld in Dropbox, Google Drive, e.d.) dan werkt het buiten in principe hetzelfde als dat je op de zaak aan het werk bent. Je medewerker heeft internettoegang nodig en een laptop van de zaak, of een computer thuis die er gebruik van mag maken. Een VPN-verbinding is dan niet nodig.

Bedrijfsdata op de zaak

Als je de bedrijfsdata op de zaak bewaart dan zul je een VPN-verbinding moeten aanleggen. De firewall op de zaak is dan de VPN-server. Als je medewerker daarop inlogt vanaf huis dan geeft deze VPN-server je medewerkers toegang tot de servers waar zij mogen komen van buitenaf.

Eigen cloud

Een variant op data in eigen huis bewaren kan een eigen server zijn die in een datacenter wordt geplaatst en waarmee je een VPN-verbinding maakt om er toegang tot te krijgen. Dat kun je ook cloud noemen maar dan regel je het zelf.

Toegang via RDP

Dat is een vorm van telewerken die in de Windows wereld populair is. (RDP staat voor Remote Desktop Protocol). Hiermee krijg je toegang tot een virtuele omgeving waar je email, MS Office en andere bedrijfsapplicaties kan gebruiken. Naast RDP heb je ook Citrix wat vergelijkbaar is. Ook voor dit soort verbindingen is VPN een goed idee.

Snelle internetverbinding

In alle gevallen is een snelle internetverbinding belangrijk. De traagste schakel in de keten bepaalt in de praktijk de maximumsnelheid. Want je kan wel een download snelheid heben van 100Mb (Megabit), als deze een upload snelheid heeft van 10Mb (1/10e) dan gaat het niet sneller worden dan 10Mb. Reken je dat om naar MegaByte, dan is dat 10:8 en krijg je maar iets meer dan 1 MegaByte. Per seconde…

Verder kan het voorkomen dat een internetaansluiting ver van de wijkcentrale af zit waardoor de snelheid ook niet hoog kan zijn. Maar met een beetje geluk zal je upload snelheid rond de 20Mbit of beter zijn en daarmee is al heel wat mogelijk. Hoe sneller, hoe beter…

Is je informatie dan goed beveiligd?

Als je het goed aanpakt is de VPN-verbinding niet beter of slechter beveiligd dan het netwerk op de zaak. Voor de verbinding moet je goede wachtwoorden nemen aangevuld met 2-staps verificatie (2FA). Op servers moet je sowieso een goed toegangsbeleid hebben.

Hoe werkt telewerken voor de gebruiker

Als gebruiker van een VPN verbinding start je de verbinding meestal vanuit de menubalk van je Mac. Daarna moet je een wachtwoord invullen en een code die je op je telefoon krijgt. Daarna kun je werken zoals op de zaak. Voordat je de eerste keer kan verbinden moet je eerst wat instellingen doen, soms doet een IT’er die voor je.

Wat is een firewall precies

Hierboven noemde ik al de firewall. Je Mac heeft een ingebouwde firewall. Je netwerk heeft er ook een nodig. Ze doen beide hetzelfde: ongewenst dataverkeer buiten de deur houden. Net zoals er een slot zit op de voordeur van je kantoor. In een ideale wereld zou je geen firewalls nodig moeten hebben. Maar de wereld is niet ideaal en een goede firewall is voor een redelijk bedrag verkrijgbaar.

Je kabel- of ADSL-modem hebben ook firewalls aan boord maar deze zijn meestal niet goed genoeg. Een moderne firewall houdt ook allerlei virussen, malware en botnets buiten en om die te onderscheppen heeft de firewall slimme software en flink wat rekenkracht nodig.

Een firewall is een apart apparaat dat er vaak uitziet als een netwerkswitch of een internet-router. Elk merk heeft zijn eigen ontwerpen. Klik op deze link voor wat voorbeelden.

Naast ongewenst dataverkeer buiten houden, zijn firewalls meestal ook servers voor VPN-verbindingen en steeds vaker functioneren deze als controller van wifi en netwerkverbindingen in je kantoor. Daarover schrijf ik een andere keer uitgebreider.


Wil je meer weten?

Kom af en toe terug op deze website. Want over telewerken, VPN, firewalls en het veilig werken daarmee ga ik meer schrijven in de komende tijd. Als je vragen hebt over telewerken voor op je eigen zaak, neem dan contact op via het contactformulier van mijn eigen bedrijf.


Hoe werkt het bij jou

Wordt er bij jou op de zaak gebruik gemaakt van telewerken en/of VPN? Bevalt het? Laat het weten in een reactie onder dit artikel! Of stel een vraag als je er eentje hebt.


Dit artikel is gepubliceerd op 18 februari 2020 en sindsdien een aantal keren bijgewerkt. De laatste aanvulling is gedaan op 18 april 2020.

Geef hier je reactie

Scroll naar top