Hoe dichter bij de nul...

Thuiswerken tips #0: Wat heb je nodig met de IT?

Kort, op een rijtje, snel te lezen. Nu veel mensen bijna dagelijks moeten thuiswerken moet je het ook anders regelen dan toen je dit misschien af en toe deed. Alles moet beter en wat doe je dan? Daarover schrijf ik een hele serie artikelen. Dit kost veel tijd dus schrijf ik nu tussendoor een samenvatting.

Thuiswerken tips, ideeën, strategie

Thuiswerken is niet alleen een kwestie van thuis zitten werken. Als je de hele dag aan het werk bent vanuit huis, loop je tegen allerlei zaken aan waar je anders niet zo snel achter komt.

In dit artikel noem ik een aantal belangrijke punten in het kort. In andere artikelen in deze serie ga ik uitgebreider in op de onderwerpen. Links daarheen staan al in dit artikel of komen er bij als er een nieuw artikel verschenen is.

Stel ook je vraag hieronder als je er een hebt. Als lezers zoals jij goede vragen stellen dan kan ik nieuwe artikelen schrijven met antwoorden.

Om te beginnen heb je deze 13 zaken nodig als je het goed wilt aanpakken met de IT bij je thuis:

1 – Een snelle en stabiele internetverbinding

Beter een lijn die een beetje langzaam is en het altijd doet, dan een snelle lijn die vaak uitvalt.

Leestip: Zo krijg je de beste internetverbinding

2 – Goede Wifi voor je mobiele apparaten

Steek wat geld in goede ‘Access Points’ (APs, zenders). Ik betaal zelf liever wat meer voor iets waar ik lang plezier van heb dan voor goedkope meuk waarvan je maar moet hopen dat het goed werken wil.

Leestip: Vermijd deze veelgemaakte Wifi-fouten

3 – Ethernet voor je vaste apparaten

Netwerkkabels zijn niet hip maar wel erg handig. Zo krijgen je iMacs, wifi en andere apparaten een betrouwbare internetverbinding. Bijkomend voordeel: als je iMacs en PCs aan een netwerkkabel hangen, dan is je wifi sneller voor de draadloze apparaten.

4 – Een switch om alles aan elkaar te koppelen

Net als bij wifi-APs moet je ook hier niet op bezuinigen. Bij ethernet heb je een goede netwerkswitch nodig, op een centrale plek, en de prijs valt best mee.

5 – Een ‘Next Generation Firewall’

Om ongewenste bezoekers en malware buiten de digitale voordeur te houden. Voor thuisgebruik misschien niet essentieel maar wel een goed idee. Voor op de zaak wel essentieel en vaak ook inzetbaar als betrouwbare VPN-server.

6 – VPN

Heb je nodig voor toegang tot de servers op de zaak. Laat een specialist je hierbij helpen.

7 – Two Factor Authentication

Dat is meestal een extra code die je op je smartphone krijgt om te kunnen inloggen op clouddiensten of VPN-verbinding. Wordt ook ‘Two Step Verification’ genoemd, of 2FA.

8 – Een kamer waar je ongestoord werken kan.

Of kun je beter je huisgenoten op een lange vakantie sturen? In sommige steden bieden hotels momenteel kamers aan als alternatieve thuiswerkplek.

9 – Wifi in de tuin, of op het dakterras.

Speciale wifi voor buiten. Niet noodzakelijk maar wel fijn om te hebben. Ik ben zelf erg blij met een extra wifi-AP dat ik vlak bij mijn balkon heb geplaatst (wel binnen). Het werkt nu veel beter.

10 – Apparaten en andere dingen die je op kantoor ook hebt

Printer, scanner en andere apparatuur. Een laserprinter is goedkoper in het gebruik dan een inkjet printer maar wel groter als er ook een scanner in zit.

11 – Veiligheid en privacy

Boeven maken gebruik van de situatie dat veel mensen moeten thuiswerken en minder goed beveiligd zijn. Dus wees nog meer alert op phishing en malware. Ook privacy verdient extra aandacht: is bijvoorbeeld Zoom echt te vertrouwen voor video-vergaderen met je collega’s?

12 – Iemand die alles goed voor je instelt

Als je op de zaak iemand hebt die je IT-zaken regelt, waarom probeer je het thuis dan zelf? Een echte specialist kost meer dan de ‘handige buurjongen’ maar heeft er ook meer verstand van.

13 – Installeer updates

Nummer 13 ‘brengt ongeluk’ volgens sommigen. Niet hier want problemen en risico’s moet je voorkomen. Dus als je de boel zelf beheert: Installeer die updates van je Macs, PCs, iDevices, programma’s en firmware van je netwerkapparaten. Niet persé de updates vol nieuwe functies, wel de veiligheids-updates en patches.

Leestip: 20 Handige Apple tips voor in 2020

Heb jij nog een tip, of een vraag?

Ik schreef dit korte artikel even tussendoor. Want ik werk aan een serie artikelen die dieper op een en ander ingaan. Dat kost de nodige tijd als je er gedegen artikelen van maken wilt.

Ook al deden veel mensen soms aan thuiswerken. Nu velen van ons maandenlang vanuit huis gewerkt hebben, weten wij intussen ook wat wel goed gewerkt heeft en wat niet. Wat is jouw grootste ergernis geweest? Met welke beslissing van voor de ‘lockdown’ bent je nu erg blij?

Als je een tip hebt, of een vraag, laat het weten in een reactie hieronder! Wel graag over IT-zaken rond thuiswerken. Over verantwoord meubilair of irritante huisgenoten kan ik minder goed advies geven…


Help Mij!

Deze website is nog vrij nieuw en er komen steeds meer lezers. Maar het kan beter. Als je dit (of een ander) artikel op de website goed vind, wil je dit dan delen op sociale media als LinkedIn, Twitter, Facebook en andere online plekken waar je vaak komt? Een link op je eigen website is natuurlijk ook prima. Alvast bedankt!

Geef hier je reactie

Scroll naar top