Thuiswerken tips #2: Hoe krijg je de beste internetverbinding

Je internetverbinding is traag als dikke je-weet-wel. Of valt steeds weg. Maar als je dag en nacht vanuit huis je zaken moet regelen moet het wel snel zijn. En stabiel. En werken wanneer je het nodig hebt. Hoe pak je dat aan? In dit artikel geef ik je tips en mijn inzichten hierover.

Waarom schrijf ik dit artikel?

Omdat je in je thuiswerkkantoor weinig hebt aan al die mooie Macs, iDevices, hippe nieuwe Wifi 6 apparaten en cloud-diensten, als het internet niet werkt. Als het vaak uitvalt, en je leverancier krijgt het niet goed of snel opgelost, bijvoorbeeld vanwege werkzaamheden ergens, dan zijn er opties om te overwegen. Deze zijn niet gratis en meteen beschikbaar, maar vaak wel op korte termijn te regelen.

Het is geen doel van dit artikel om je een kant en klaar advies te geven. Wel om je meer inzicht te geven in soorten verbindingen en welke verbinding goed genoeg moet zijn voor je werk.

En was het alleen maar je werk. Met een beetje ‘geluk’ moet je de lijn delen met huisgenoten die ook van alles op deze lijn moeten doen. Werken, studeren, bellen, vergaderen, video’s kijken. Vaak en snel. Zij zijn niet de enigen.

Buiten de deur moet je de lijn naar de centrale delen met veel van je buren. Ik heb in de afgelopen tijd klachten gehoord dat lijnen snelheden hadden ver beneden wat de leveranciers beloofd hebben. Dat is niet fijn als de internetvebinding het fundament is van je digitale thuiskantoor.

Het is een lang artikel geworden, meer dan 2400 woorden (ongeveer zes A4-tjes). Dan weet je het vast. Veel tips!


Soorten verbindingen en andere opties

Naast de bekende breedbandverbindingen via kabel en ADSL kun je kijken naar alternatieven. Bijvoorbeeld een 4G verbinding via het mobiele netwerk. Of uitzoeken of er op jouw adres glasvezel-internet beschikbaar is.

ADSL en Kabelinternet

Voor de volledigheid noem ik deze, maar ik ga er in dit artikel vanuit dat iedereen wel weet wat je er (wel of niet) aan hebt.

4G als alternatief

Een 4G-verbinding -via het draadloze netwerk van je GSM aanbieder- kan handig zijn als optie om je vaste lijn te ontzien. Stel dat je vaak op een iPad werkt die voorzien is van een 4G mogelijkheid (Apple noemt het ‘Cellular’), dan kun je een 4G SIM-kaart in je iPad stoppen en heb je de hele verbinding voor jezelf. Je MacBook heeft deze optie niet maar je kunt dan bijvoorbeeld een router nemen die 4G naar je MacBook omzet.

5G nog even niet

5G laat ik buiten dit artikel, afgezien van deze alinea. Vodafone biedt het aan sinds een paar weken, als eerste, en ik kreeg bericht dat ik het, als bestaande klant, meteen kon gebruiken. Maar ik moet er nog wat dieper induiken en dan helpt het als je een iPhone of ander apparaat hebt dat 5G ondersteunt. Over 5G ga ik in een ander artikel meer vertellen als ik het heb kunnen testen en onderzoeken. Want wat zijn nou feiten en fabels over 5G? Het houdt de gemoederen flink bezig.

Glasvezel, mooi als het krijgen kunt

Meestal is glasvezel internet voor bedrijven bedoeld. Maar als particulier kun je het soms ook krijgen. Dat is hier en daar in de stad als een buurt glasvezel heeft gekregen. Soms ook in dorpen en buitengebieden als bewoners het collectief hebben geregeld.

Het probleem met glasvezel is dat de kosten vaak flink kunnen oplopen. Zowel het aanleggen, als er speciaal een kabel door de straat moet worden getrokken, als de abonnementskosten die soms honderden euro’s per maand kunnen bedragen.

KPN heeft aangekondigd dat ze heel Nederland van het oude telefoonnet naar glasvezel willen omzetten. Met een beetje geluk ben je binnenkort aan de beurt en kun je glasvezel krijgen voor een ADSL-prijs.

Backup over 4G en ADSL

Een 4G-verbinding kan ook handig zijn als backupverbinding voor je vaste leverancier. Bijvoorbeeld als deze uitvalt. Sommige routers hebben deze mogelijkheid ingebouwd, soms moet je zelf een speciale router regelen. Een andere mogeijkheid is dat je een ADSL lijn gebruikt als backup voor je kabel-internet. Ook hiervoor heb je een router nodig die dit ondersteunt.

Hotspot

Die heb vaak al bij je op je smartphone. Je hoeft het alleen maar aan te zetten en je smartphone is een router van het 4G netwerk naar een speciaal wifi-netwerkje. Erg handig en ik gebruik het vaak, maar ik zie het als oplossing voor nu en dan, niet om de hele dag zo te werken.


Aanbieders

Als je iets anders wilt dan KPN of Ziggo, moet je goed zoeken…

Enkele alternatieven voor de bekende namen

Het zou fijn zijn als de kabel- en ADSL-netwerken open zouden staan voor ‘virtuele aanbieders’ maar in de praktijk is dat maar beperkt mogelijk. Rechters hebben daar verschillende uitspraken over gedaan en de laatste keer dat ik er over las zei de rechter “Magniet!!!”

Een nieuwe speler die op kwaliteit de concurrentie wil aangaan met KPN en ZIggo is ‘Freedom Internet’. Op dit moment zijn ze nog aan het testen en worden alleen enkele leden van het eerste uur aangesloten. Dat maakt het geen alternatief voor nu. Maar als alles goed gaat zullen er meer van hun diensten gebruik kunnen maken.

Freedom lijkt mij vooral handig met het oog op privacy, veiligheid en een helpdesk die de ambitie heeft om maatwerk te leveren. Verder zijn er hier en daar lokale leveranciers van glasvezel-internet (zie ook hierboven).


Snelheid, overboeking, afstand naar centrale

De snelheid die je krijgt bij je abonnement is niet alleen maar een kwestie van ‘de boel aanzetten’ bij je leverancier. De snelheid moet ook daadwerkelijk worden geleverd en dat brengt uitdagingen met zich mee. Een thuis-abonnement krijgt minder garanties dan een zakelijk abonnement. Dus moet je afwachten hoe goed het werkelijk draait als iedereen thuis aan het werk is en de kinderen via een videoverbinding ‘naar school gaan’.

Overboeking

Bij veel internet abonnementen schreeuwen ze de download-snelheid van je beeldscherm af. Naar informatie over de upload-snelheid moet je al een beetje beter zoeken. Overboeking is een begrip waarover je nog minder vind maar je hebt er wel mee te maken. Want overboeking gaat over met hoeveel buren je de lijn naar de wijkcentrale moet delen. Hoe meer buren er op de lijn zitten, hoe meer overboeking er is, en dat maakt je verbinding trager. Er betaan lijnen met een lage of geen overboeking, maar daar moet je extra voor betalen en mogelijk een ander -zakelijk- abonnement nemen.

De afstand naar de centrale

Hoewel ik deze factor niet vaak tegen kom, bestaat deze wel degelijk. Met name bij ADSL-lijnen. Als het huis of bedrijfspand ver van de (wijk-) centrale af ligt zal de snelheid van je lijn langzamer zijn dan de geadverteerde snelheid. Een ‘check’ op de website van de leverancier moet hier over vertellen. Als er dan een alternatief voorhanden is kun je beter dat nemen.

Upload, download

Bij de meeste internet-verbindingen mag je blij zijn als je upload-snelheid (van jouw huis naar het internet) meer is dan 1/10e is van de downloadsnelheid. Daarom zijn glasvezellijnen zo handig, want dan is de snelheid ‘symmetrisch’: even snel met downloaden als met uploaden. Voor veel huishoudens is een lijn van 50/50 Mbit (Megabit) al snel genoeg en anders heb je een upgrade naar 100/100 of 200/200 MBit snel geregeld.

Je eigen modem/router kiezen

Misschien niet het eerste waaraan je denkt als je een aansluiting neemt. Want je krijgt automatisch een modem/router van je leverancier. Sommigen leveranciers vinden het goed als je een eigen router kiest. Ik kaart het even aan hier want dit is meer iets voor IT’ers en ‘power users’.

Kosten

Extra lijnen kosten extra geld. Als dit je werk makkelijker maakt dan zijn het de extra kosten wel waard denk ik. Dit geldt ook voor 4G verbindingen. Als je je telefoon als hotspot gebruikt, is het een goed idee om te kijken of je genoeg GigaBytes bij je abonnement krijgt.


“If it ain’t broke, don’t fix it”

– (vermoedelijk) Amerikaanse uitdrukking

Wat heb jij aan al deze informatie?

Want: “Ik heb al een internet aansluiting en waarom zou ik dit veranderen?” Dat is een goede vraag, als je deze wilde stellen. Want als je aansluiting snel en stabiel draait, en zelden uitvalt, dan zou ik het ook zo laten.

Niet repareren wat niet kapot is.

Haperende verbindingen

Als het niet zo ideaal werkt dan zul je wat moeite moeten doen om het stabieler te krijgen. Ik heb klanten die zo vaak last hebben van uitval van hun primaire internetverbinding, dat zij een tweede lijn van een andere leverancier als ‘backup’ hebben. De centrale router van hun netwerk staat zo ingesteld dat als lijn 1 weer eens uitvalt, deze na enkele seconden overstapt op lijn 2, en weer terug gaat naar lijn 1 als deze weer in de lucht is.

Allereerst moet je aankloppen bij je leverancier en als de helpdesk ‘echt niets kan vinden’, moet je blijven aandringen en dan krijg je als het mee zit een andere router. Als dat niet helpt sturen ze iemand langs als de nieuwe router het probleem niet oplost.

Hopelijk is het dan opgelost. Dat maakte ik zelf mee, een paar jaar geleden. Na drie nieuwe routers en een monteur op bezoek die zelfs naar oxidatie van de draadjes van de lijn keek. Daarna ging de monteur wat regelen in de centrale. Ook hij ‘kon niets vinden’ maar daarna werkte het wel en nu nog steeds.

Daarom ben ik er in het algemeen voor dat je gebruik maakt van de router die je leverancier opstuurt. Dan krijg je daar geen discussie over. Desgewenst kun je achter hun router een firewall van je eigen keuze plaatsen.

Maar als al deze moeite toch niets verbetert, dan zul je een extra lijn moeten regelen. Zie boven voor de opties.

Dan is nu toch alles echt in orde?

Ik hoop het. Hierboven heb ik het vooral over soorten lijnen en internet-leveranciers gehad. Maar die zijn niet de enigen die invloed op de snelheid en stabiliteit van de verbinding hebben. Ik noem nu een paar andere factoren in het kort, misschien ga ik er in een volgend artikel dieper op in.

Kwaliteit van de dienst (QoS)

In goed Engels “Quality of Service”. Sommige thuisrouters bieden de mogelijkheid dat je bepaald dataverkeer, en soms bepaalde apparaten, prioriteit kunt geven. Als je router de mogelijkheid geeft om dit in te stellen is het een goed idee om dit aan te zetten. Want ik vermoed dat jouw videovergadering met een klant meer prioriteit heeft dan filmpjes kijken door je huisgenoten?

Draadloos of bekabeld

Hoe goed je wifi ook is, deze zal het op snelheid niet winnen van een verbinding via een ethernet-kabel. Dus als je kans ziet om zo’n kabel te leggen tussen je internet-router en je werkplek, zonder dat je huisgenoten er over struikelen, zou ik dat zeker doen.

Wie gaat dat betalen

Alle waar is naar zijn geld. Ik noem het vaker op deze website. Als je meer kwaliteit wilt hebben zul je de bijbehorende prijs moeten betalen. Er is meestal een goede reden dat het ene apparaat meer kost dan het andere dat vergelijkbare functionaliteit biedt. Dat geldt ook voor internetverbindingen. De verschillen zijn misschien niet meteen zichtbaar maar ze zijn er wel.

‘Troubleshooting’

Problemen met netwerken en netwerkapparatuur oplossen is werk voor speclialisten of ervaren thuis-IT’ers. In het algemeen kun je beter een expert om advies vragen dan zelf gaan hobbyen.

Maar veel problemen los je op door een apparaat opnieuw te starten en dat kun je natuurlijk wel zelf doen. Bij de ene doe je dat met een druk op de knop. Bij de andere moet je de stekker er uit halen en na een minuut weer terug doen.

Bij twijfel of je verbinding snel genoeg is, kun je de snelheid van je lijn testen via een van de links hieronder. Let er op dat de resultaten van deze test een momentopname laten zien. Als je deze test via de wifi doet, kan het resultaat ook iets kan zeggen over de (lage) snelheid van je wifi.

Wil je problemen toch zelf oplossen? Er is veel informatie te vinden op de webpagina’s van bloggers, vloggers, makers van apparatuur en je internetleverancier.


Samengevat

Tot zover dit verhaal over snelle internetverbindingen. Hopelijk kom je er verder mee en weet je nu wat je kan doen als het minder goed werkt. Deze tips heb ik geschreven voor je thuiswerkplek maar voor een kantoor gelden deze net zo goed.

Als alles stabiel en snel werkt dan kun je het zo laten en bij incidentele uitval gebruik maken van de hotspot op je iPhone. Als het niet snel en stabiel werkt, zie hierboven.

Een stabiele internetverbinding is het fundament van je digitale thuiswerkplek en thuiswerken in het algemeen. Dus als je dit goed hebt geregeld, kunnen wij verder gaan met de volgende stap in deze serie: je thuisnetwerk met wifi.

Met wat ik hier opgeschreven heb geef ik je ook inzicht in het soort afwegingen dat ik zelf maak als ik bedrijven advies geef. Meestal werk ik met wat er snel leverbaar is maar soms is dat niet genoeg en moet je onderzoeken wat de alternatieven zijn om beter internet te krijgen.


Heb je nog een vraag of een opmerking?

Laat het weten in een reactie hieronder. Dan geef ik je antwoord!


Andere artikelen die je misschien interessant vind


Help mij!

Vind je dit een goed artikel? Heeft het je geholpen om een probleem op te lossen? Vertel het anderen. Dus deel het op sociale media als LinkedIn, Facebook, of plaats een link op je eigen website. Want het is mijn doel om zo veel mogelijk ondernemers (en hun medewerkers) te bereiken met mijn artikelen. Alvast bedankt! P.S. Binnenkort vind je hier ‘social media buttons’.

Geef hier je reactie

Scroll naar top