Thuiswerken tips #3 – De beste Wifi voor thuis.

Wifi thuis is vaak slecht. Dat komt bijvoorbeeld doordat je een alles-in-één kastje gekregen hebt van je internetleverancier. Die heeft zo aan z’n verplichtingen voldaan. Maar dat is niet genoeg als je door het hele huis stabiel en snel bereik wilt hebben. Hoe je dat wel krijgt leg ik uit in dit artikel.

Dat alles-in-één kastje ligt ergens in de hoek, achter de TV, in de meterkast bij de voordeur of op een andere plek waar je het niet ziet. Zo is het kastje mooi uit het zicht, meestal, en dat geldt helaas dan ook voor je draadloze internet.

Want dat werkt dan zozo. Als je op je scherm kijkt zie je alle wifi-streepjes op zwart staan, is het toch goed? Maar toch is het niet goed. Want het internet is nog steeds traag. Hoe krijg je het dan snel?

Uiteraard heb je al geregeld dat jouw internetverbinding stabiel is (zie ook dit artikel). Dus moet het aan de wifi liggen. Waarom is die dan traag? Dat kan om een heleboel redenen.

Daarom 8 tips voor goede wifi thuis! Om te voorkomen dat dit artikel duizenden woorden lang gaat worden, want over wifi valt heel veel te vertellen, loop ik in grote lijnen door de onderwerpen.


1 – Onderzoek de lokatie

Als ze dat in een bedrijf doen heet dat een ‘site survey’. Deze kan vrij uitgebreid zijn en veel tijd kosten. Dat hoeft thuis natuurlijk niet op dezelfde manier.

Maar je moet wel kijken naar een aantal zaken. Op welke plekken vind je het belangrijk om goede wifi ontvangst te hebben? Is het alleen in de woonkamer? Of ook in de slaapkamer? Op zolder? In de tuin? In de kelder? Bepaal dat en test hoe goed je wifi op die plekken nu is.

2 – Hoeveel zenders heb je nodig

Hoeveel zenders (AP/APs in wifi-taal, uitgesproken als “aaa-peees”) je precies nodig hebt kun je nu misschien niet zeggen. Want je moet ook nog naar wat andere factoren kijken. Maar je kunt wel vast gaan nadenken. Ga je het redden met die ene die je nu hebt? Of verwacht je er twee nodig te hebben? Of nog meer?

Want hoe zou je het aanpakken als je iets dergelijks met audio zou moeten oplossen, als je op zolder werkt en daar muziek wilt horen? Zet je dan de apparatuur beneden in de woonkamer op volle sterkte zodat je het boven ook kan horen? Of sluit je een paar speakers aan op zolder zodat alles dichtbij is en je het bovendien beter kunt horen?

3 – Hoe knoop je de boel aan elkaar

Als je bepaald hebt waar je extra wifi zenders nodig hebt, moet je gaan nadenken hoe je deze met de buitenwereld gaat verbinden. Als ik sommige internetleveranciers mag geloven dan zijn versterkers (soms extenders genoemd) de heilige graal van wifi-geluk. Van die dingen die je in het stopcontact doet en dan op magische wijze je wifi beter zouden maken.

Als dat waar is vraag ik mij af: “Waarom hangen kantoorgebouwen of luchthavens dan niet vol met zulke versterkers? Zou het kunnen zijn dat deze lokaties iets anders doen dan wat de internetleveranciers adviseren?” Natuurlijk is dat zo. Je hoeft je huis niet aan te pakken als Schiphol, maar de principes die op een luchthaven worden toegepast met wifi, kunnen ook je thuis-wifi beter maken.

Belangrijk om te hebben is bekabeling aan de ‘achterkant’ van het wifi netwerk. De verbinding vanaf je laptops en telefoons is draadloos, de wifi-zender (AP) is dan met een ethernetkabel verbonden met het internet. Zo worden de lasten goed verdeeld.

Alternatieven voor netwerkkabels

Als je echt geen ethernetkabels kunt aanleggen dan is Mesh een optie. Maar Mesh is even (on-) betrouwbaar als een wifi-versterker, omdat het gevoelig kan zijn voor stoorzenders.

Een ander alternatief kunnen Powerline Adapters zijn. Hiermee gebruik je het stroomnet als alternatief voor ethernet of Mesh-wifi. Mijn eigen ervaring hiermee is wisselend. Soms werkt het verrassend goed, soms werkt het matig of helemaal niet.

Ik zie zowel Mesh als Powerline Adapters als een oplossing voor tijdelijk gebruik en het is lastig te voorspellen of deze in je eigen huis goed gaan werken

4 – De juiste spullen nemen

Nu je ethernetkabels hebt aangelegd, kunnen wij goede Access Points gaan uitkiezen.

Welke merken zijn het beste

Als je het echt goed wilt doen moet je een merk als Aerohive, Ruckus, Meraki of Aruba nemen. (Aerohive en Ruckus hebben intussen nieuwe namen gekregen).

De reden dat je dit soort merken kiezen moet is omdat ze gemaakt zijn van goede onderdelen die geschikt zijn om ook in lastige omgevingen te functioneren. Ook hebben deze APs meer technische opties dan een merk in het lage prijzen segment. Verder kunnen deze op afstand worden beheerd zodat een wifi-specialist je helpen kan als het nodig is.

Een belangrijk nadeel van deze merken is de prijs die aanzienlijk hoger ligt dan prijzen van consumenten-wifi. Dus dit zijn merken voor de enthousiaste IT-hobbyist of voor wie wifi krijgt van zijn werkgever.

Welke merken zijn alternatieven

Dan kom je in het B-segment (om het maar zo te noemen). Op zich is er niets mis mee maar deze spullen zijn in het algemeen minder geavanceerd dan de merken hierboven. Ik kies in deze categorie voor het merk Ubiquiti. Voor de meeste wifi-functionaliteit in een huis of klein kantoor is dit merk prima. Als ik ergens met Powerline Adapters moet werken kies ik voor Devolo. Andere IT’ers, wiens mening ik vertrouw, kiezen voor merken als Netgear of TP-link.

Merken uit dit segment zijn doorgaans minder geschikt voor zaken als Voice over WLAN (VoWifi) telefonie of roaming. Maar dat heb je in huis meestal niet nodig.

Merken om te vermijden

Dat zijn de typische consumentenmerken met prijzen die onwaarschijnlijk laag zijn vergeleken met professionele wifi. Ook wifi geleverd door de bekende internetleveranciers vind ik doorgaans niet aan te raden.

Andere dingen om op te letten

Let er bij alle merken op dat je deze kunt beheren via de cloud. Dat is niet zaligmakend maar als je een keer een specialist om hulp vraagt, dan is het handig als hij er niet voor langs hoeft te komen, maar op afstand naar instellingen e.d. kan kijken.

Power over Ethernet (PoE). Als je een goed merk wifi koopt dan kun je kiezen hoe je de APs van stroom gaat voorzien. Een losse stroom-adapter is mogelijk maar meestal niet handig. Als alternatief hiervoor kun je stroom regelen via de ethernet-kabel die je toch al gebruikt voor je AP. Aan de andere kant van de kabel moet je dan een switch of speciale adapter hebben die PoE levert.

Centrale aansturing van de wifi APs. Die doe je via een controller in je huis of in de cloud. Dit heeft als voordeel dat je de boel maar één keer hoeft in te stellen. De controller geeft de instellingen automatisch door aan de APs. Ook de zaken die je, indien nodig, wel per AP anders moet instellen.

Wifi 6 (802.11ax) is wat mij betreft nog zonde van je geld. Apparatuur van Apple en andere merken zijn hier vaak nog niet voor geschikt. Dit vereist speciale hardware. Verder komen een aantal belangrijke nieuwe functies van wifi 6 pas in apparatuur van de Wave 2 generatie, die nog op de markt moet komen.

5 – De juiste plek kiezen

Je kan de beste spullen van de wereld kopen. Als je deze op de verkeerde plekken plaatst heb je er nog weinig aan. Dus als je alles opnieuw inricht is de lokatie ook van groot belang. In het algemeen moet een wifi AP aan het plafond hangen of hoog aan de muur.

Dat moet omdat de antennes van je computer, tablet of telefoon naar boven zijn gericht. Dus als deze de wifi zender ook boven kunnen vinden dan gaat de communicatie goed. Maar maak, voordat je gaat klussen, eerst een proefopstelling om te testen dat het werkt zoals je verwacht.

Een ander punt om op te letten is waar je de APs ophangt. Doe het bij voorkeur in de ruimte waar je gaat werken. Want misschien heb je bereik dwars door een muur heen, maar een muur zorgt er voor dat de kwaliteit van het signaal (veel) minder goed is dan mogelijk.

Je kan het vergelijken met verlichting. Als je goed licht nodig hebt, waar plaats je dan een nieuwe lamp? Over lampen geproken. Hang je wifi AP niet naast een lamp waar een transformator in zit en het liefst op een plek met veel vrije ruimte er omheen.

6 – De juiste instellingen kiezen

Om hier dieper op in te gaan moet ik eigenlijk een serie artikelen schrijven om alles goed te kunnen uitleggen. Dat ga ik doen in de toekomst. Voor nu zet ik een aatal instellingen puntsgewijs op een rij:

  • Gebruik de snelle 5 GHz band en vermijd de, meestal overbelaste, 2.4 GHz band.
  • Als je geen apparaten hebt die de 2.4 GHz nodig hebben, zet het helemaal uit. Dan kunnen apparaten niet per ongeluk op deze band gaan zitten.
  • Als je 2.4 GHz toch aan moet zetten, activeer dan band steering. Deze instelling zorgt er voor dat apparaten van de 2.4 GHz band naar de 5GHz band worden geduwd, als deze apparaten op de 5 GHz band kunnen komen.
  • Kies vrije kanalen, al is dat soms best lastig.
  • Op de 2.4 GHz band zijn kanalen 1, 6 en 11 de enige bruikbare. De andere kanalen overlappen en dat geeft verstoring.
  • Op de 5.0 GHz band zijn dat eigenlijk alle kanalen die je kunt selecteren wat het aanbod is veel groter.
  • Kanaal-keuze is dus erg belangrijk. Zenders die dicht bij elkaar hangen kunnen niet op hetzelfde kanaal zenden want dat geeft verwarring. Dat geldt zowel in je eigen huis als met zenders van je buren. Daarom is channel planning nodig.
  • Kanaalbreedte. Hoe breder (20/40/80/160 MHz) een kanaal is, hoe sneller. In theorie. Want hoe breder een kanaal is, hoe meer kans er is op verstoring door andere zenders. Voor de meeste gebruikers is een kanaal van 20 MHz breed snel genoeg, en heb je veel meer opties met welke kanalen je kunt instellen.
  • Signaalsterkte. Als je meerdere zenders hebt dan is het een goed idee om deze per zender wat zachter te zetten dan het maximale. Hoe zacht, kan ik hier niet precies zeggen, maar speel er een beetje mee en kijk welke sterkte het beste resultaat geeft.
  • Plaats APs zoals geadviseerd wordt door de maker. Aan het plafond, aan de muur, of los. De bundel radiogolven ziet er niet uit als een bol maar eerder als een donut en deze wordt in een bepaalde richting gestuurd.

7 – Automatisch of handmatig

Soms hoef je bijna niets in te stellen, op wat wachtwoorden na. Soms moet je veel handmatig instellen maar dan moet je wel verstand van wifi hebben. Vaak heb je weinig keuze omdat de fabriek allerlei instellingen heeft voorgeprogrammeerd en moet je het ermee doen.

In de meeste gevallen zul je de balans in moeten vinden. Het ene merk geeft je hier alle ruimte voor, het andere niet. Met consumentenproducten, of wifi zenders van je internetleverancier, heb je vaak de minste opties. Geavanceerde bedrjifs-APs geven je de meeste opties, maar dan moet je wel weten wat je doet. Soms zitten deze opties weggestopt achter een knop voor geavanceerde instellingen.

Het is ook een vraag aan jezelf. Wil je tijd en geld investeren om wifi-techniek te leren, of laat je het liever aan een ander over?

8 – Trial and error, vind je eigen weg

Deze sluit mooi aan op het vorige punt. Als je de boel goed hebt ingesteld kun je fijn aan het werk met je nieuwe wifi. Maar wifi heeft onderhoud nodig. Alles wat vandaag goed werkte kan morgen ontregeld zijn door een nieuwe stoorzender in je buurt. Gelukkig komt dit niet zo vaak voor maar ik ken voorbeelden van draadloze telefoons en -microfoons die in een grote straal in hun opgeving de wifi konden ontregelen. Soms waren dat apparaten die je bij een bekende prijsstunter in een ver land kunt kopen.

Meestal is de oorzaak minder extreeem. Je buren hebben bijvoorbeeld nieuwe wifi gekregen die precies op jouw kanalen uitzendt. Dan kun je kijken of je het samen met je buren kan oplossen. Anders moet je het zelf doen en zie er dan weer uit te komen. Succes ermee…


Hier laat ik het bij

Tot zover dit artikel over thuiswerken en wifi. Om goede wifi te krijgen in huis moet je dus eerst een stabiele internetverbinding krijgen. Zorg daarna dat je wifi-apparatuur krijgt van een goed merk. Hang deze op plekken waar je vaak werkt. Als het niet op de ideale manier kan worden aangelegd, zie verder hierboven.

Veel van de tips in dit artikel ga ik uitwerken in aparte artikelen. Omwille van de leesbaarheid, want over wifi valt erg veel te vertellen. Heb je een vraag of is er een wifi-onderwerp dat ik met voorrang moet uitwerken? Laat het weten in je reactie hieronder!


Wil je mij helpen?

Deze website is nog vrij nieuw en er komen steeds meer lezers. Maar het kan beter. Als je dit (of een ander) artikel op de website goed vind, wil je dit dan delen op sociale media als LinkedIn, Twitter, Facebook en andere online plekken waar je vaak komt? Een link op je eigen website is natuurlijk ook prima. Alvast bedankt!

Geef hier je reactie

Scroll naar top