Thuiswerken tips over Apple Wifi Veiligheid

Thuiswerken tips #1: Tips uit de praktijk

Thuiswerken, eerst leek het tijdelijk te moeten. Een paar weken of zo. Maar het gaat langer duren. Maanden en misschien zelfs jaren. Hopelijk komt het niet zover. Maar werken vanuit huis zal voorlopig niet verdwijnen. Dus moet je kritisch naar de techniek kijken. Is het goed? Kan het beter? Daarover schrijf ik deze serie tips.

Dit artikel is de eerste en daarin vind je het overzicht en de links naar andere artikelen staan hieronder. In deze thuiswerken-tips deel ik kennis op basis van ervaringen die ik zelf heb opgedaan met ondersteunen van mensen die vanuit huis werken. Aangevuld met algemene IT ervaring die ik heb over dit onderwerp. Want IT ondersteuning geven bij bedrijven en bij medewerkers thuis doe ik al jaren en uiteraard werk ik zelf ook regelmatig vanuit huis.

Improviseren met IT

Deze Corona-tijden dwingen mensen tot interessante IT-oplossingen. Niet zelden noodgedwongen. De iMac op zolder die nog af en toe gebruikt werd, is opeens gepromoveerd tot belangrijkste werkcomputer. Daar wordt nu de hele dag op gewerkt.

De wifi, die vooral voor de telefoons in gebruik was, is opeens de “hot line” naar werk, school en de rest van de buitenwereld voor alle huisgenoten. Met alle apparaten die er tegelijk gebruik van moeten maken.

Ik kan nog even verder gaan maar ik hoop dat mijn punt gemaakt is zo. Spullen die voor gebruik tussendoor zijn aangekocht zijn opeens dag en nacht in gebruik en mogen niet falen. Zijn al deze spullen wel geschikt voor dit doel?


Het beste moment om een boom te planten is twintig jaar geleden. Het één na beste moment is nu.

– Chinese spreuk

De perfecte IT voor thuis

In de ideale wereld krijg je ruim de tijd om perfecte IT te regelen als je een thuiskantoor of thuisschool gaat inrichten. Maar als alles op het laatste moment geregeld moet worden, zul je het moeten doen met de spullen die toevallig aanwezig zijn.

Daarover schrijf ik deze serie artikelen. Thuiswerken stelt net zulke eisen aan de IT als werken op de zaak. Omdat er veel over te zeggen valt splits ik het op in een aantal onderwerpen en tips die ik elk een eigen artikel geef.

Onderwerpen die aan bod komen

  • Haal alles wat je kunt uit wat je nu hebt
  • De internetverbinding
  • Cloud en VPN
  • Wifi technisch
  • Netwerk en bekabeling
  • Beveiliging en privacy
  • Hardware en software
  • Management van apparatuur
  • Zelf problemen oplossen
  • Extra artikelen als lezers zoals jij goede vragen stellen! (kun je onderaan de pagina doen)

Deze artikelen zet ik in de komende weken online. Als je deze leest kun je hopelijk wat scherper naar je eigen IT kijken. Want opeens moet je de thuis IT hebben op kantoor niveau. In elk geval met de betrouwbaarheid zodat je ongestoord kunt werken.

Thuiswerken en telewerken, doe je dat thuis of op de zaak?

Waar begin je?

Als particulier heb je vaak een router met ingebouwde wifi van Ziggo of KPN. Soms aangevuld met een of meerdere versterkers. De leverancier regelt zo ook het -meestal draadloze- netwerk bij je thuis.

Bij bedrijven is zo’n router meestal niet meer dan dat. De router brengt het internet binnen. Daarna neemt de IT van het bedrijf het over. Met firewalls, routers, switches, wifi ‘Access Points’, en andere gespecialiseerde apparaten. Moet je dat nu ook thuis gaan doen?

Wie gaat dat betalen

Het kan nodig zijn dat je de IT bij je thuis een ‘upgrade’ moet geven. Bijvoorbeeld omdat je met de bestaande spullen niet goed kan werken. Of omdat je de zolderkamer of tuinhuis als kantoor gaat inrichten. Misschien moet die oude iMac toch worden vervangen door een nieuwe.

En wie dat betalen gaat is best een goede vraag. IT-apparatuur van bedrijfskwaliteit kost meer dan de appratuur bij je thuis. Als was het maar omdat dat modem van je internet-leverancier (ISP) gratis wordt meegeleverd met je abonnement.

Staat daar iets over in de CAO voor jouw bedrijfstak? Zo niet moet je er over gaan onderhandelen. Wie doet wat? Wie betaalt het? Wie is er verantwoordelijk? En waarvoor precies?

Van juridische zaken omtrent thuiswerken heb ik geen noemenswaardige kennis. Maar ik ken wel juristen en ondernemingsraadleden en ik ga kijken of ik van hen wat tips kan krijgen.

Hierbij laat ik het voor nu

Thuiswerken of telewerken. Het zijn twee woorden die ongeveer hetzelfde betekenen maar niet helemaal. Thuiswerken doe je in eigen huis op je eigen apparatuur. Telewerken kan ook onderweg zijn in een restaurant of in het kantoor van een zakenrelatie. Dan heb je meestal een laptop van de zaak bij je en maak je gebruik van de IT-voorzieningen van een ander.

Telewerken zal in deze corona-tijd minder vaak gedaan worden dan anders. Ook daarom noem ik deze serie thuiswerken. Want thuis kun je veel zelf aan de IT doen als het nodig is. Misschien is het bij jou nu helemaal goed geregeld en kun je aan de hand van deze artikelen kijken of het toch nog beter kan. Misschien kan er een hoop verbeterd worden en hoop ik dat deze tips je daarbij helpen.

Tot zover dit eerste artikel met thuiswerken tips, trucs en andere ideeën om het werken vanuit huis makkelijker te maken. In volgende artikelen ga ik in op details van de techniek. En ook op strategie want bij sommige IT-beslissingen moet je ver vooruit denken.

Links naar nieuwe artikelen in deze serie zet ik hierboven in de puntenlijst.


Hoe gaat het bij jou thuis en op de zaak?

Met deze vraag aan jou sluit ik het artikel af. Tegen welke problemen loop je aan met thuiswerken of telewerken? Of heb je een vraag over een onderwerp dat ik hier vergeten ben? Laat het weten in een reactie onder dit artikel! Als de vraag zich daarvoor leent kan ik er in een artikel antwoord op geven, anders krijg je mijn reactie hieronder.


Help mij!

Deze website is nog vrij nieuw en er komen steeds meer lezers. Maar het kan beter. Als je dit (of een ander) artikel goed vind, wil je dit dan delen op sociale media als LinkedIn, Facebook en andere waar je vaak komt? Een link op je eigen website is natuurlijk ook goed. Alvast bedankt!


Updates

Volgens een artikel dat ik las wordt “thuiswerken de norm bij kantoorbanen”. Wij gaan het zien maar thuiswerken zal voorlopig niet verdwijnen.


Dit artikel is op 28 april 2020 geplaatst. De laatste bewerking is van 30 april 2020.

Geef hier je reactie

Scroll naar top