In Zweden rijden ze Volvo. MacSysAdmin 2019.

MacSysAdmin 2019 – Nieuws over de conferentie in Zweden

Begin oktober was ik in Göteborg Zweden. Daar was de MacSysAdmin 2019 conferentie. Met veel nieuws en technische tips over Apple. Ook over het beheer van Apple hardware en software voor bedrijven, instellingen en scholen. Hierover schrijf ik in dit artikel. Over wat ik daar gehoord heb en waarvan ik denk dat dit voor jou interessant is om te lezen.

Inleiding

Ik begon met schrijven van, en vooral aan, mijn verslag van MacSysAdmin voordat ik op het vliegtuig naar Zweden stapte. Intussen ben ik terug en doe ik aanvullingen en correcties waar dat nog nodig was. In deze alinea bijvoorbeeld. Het was mijn intentie om er een soort van live-blog van te maken. Maar dat plan viel mooi in het water.

Een live blog doe je terwijl je ergens aanwezig bent en steeds korte updates kan plaatsen. Bij een conferentie waar verschillende sprekers een half of een heel uur aan het woord zijn over een onderwerp is dat een minder geschikte vorm van schrijven. Ik ontkwam er niet aan; ik moest gaan samenvatten en belangrijke punten uitlichten. Dus deed ik dat uiteindelijk een keer per dag ongeveer.

De alinea‘s in dit artikel

Heb ik zo kort mogelijk gehouden en aangevuld met samenvattende titels. Zo kun je er makkelijk doorheen lezen en de onderwerpen er uit pikken die voor jou het interessantst zijn. Dat vind ik zelf ook altijd handig als ik een blog of een technisch artikel lees.

De eerste alinea’s zijn algemeen. Daarna kan het soms technisch worden. Na de conferentie kan ik dit artikel aanvullen met links naar andere artikelen op deze website, als deze inhaken op dingen die ik op MacSysAdmin 2019 heb gehoord of geleerd. Dus kom nog af en toe weer kijken hier. En omdat, tijdens het schrijven van dit artikel, de actualiteit gewoon door gaat, kan een enkele zin intussen wat achterhaald zijn.


Soms schijnt in Zweden de zon zoals op deze foto.

Over Göteborg

Valt het nodige te vertellen. Want het oude centrum is (mede) door Nederlanders gebouwd in de 17e eeuw, inclusief grachten en bolwerken naar Nederlands model. Het oude centrum is sindsdien flink op de schop gegaan en dat heeft helaas schade aan de oude structuur veroorzaakt maar hier en daar is er nog wat intact gebleven. Net zoals het in veel Nederlandse steden is gegaan. Voor meer informatie over de geschiedenis van Göteborg (Gothenburg voor de liefhebber) kun je het beste in de Wikipedia kijken of ‘Googlen’ in je favoriete zoekmachine.


Kijk hier is het!

Chalmers

Göteborg is, behalve een havenstad, een universiteitsstad. Een van de universiteiten in deze stad is de technische universiteit die ‘Chalmers’ heet. In het auditorium is de conferentie en, als het net zo gaat als vorig jaar toen ik er voor het eerst was, eten wij lunch tussen de studenten in de mensa. Dat roept herinneringen op aan mijn eigen studietijd en vreemd genoeg smaakt het eten ook zoals vroeger (in een andere mensa). Sommige dingen veranderen niet zo snel. Of lijkt dat maar zo?


Over wat de MacSysAdmin conferentie is

In het kort: een onderonsje voor en door Apple specialisten. Specialisten in Macs, iPhones en het beheren daarvan. Maar het is ook meer dan dat. Naar men zegt is het de grootse en/of belangrijkste Apple ‘event’ buiten Amerika. Er komen veel IT specialisten uit de hoek van universiteiten en grote bedrijven. Maar ook consultants en allerlei technisch specialisten komen er. Om nieuwe nieuwtjes te horen, ervaringen uit te wisselen, en ook om over bananen te praten. Al deze specialisten komen van over de hele wereld. Van Scandinanvië tot Japan en Australië. En uiteraard Amerika.

Zo ziet een Zweedse banaan er uit. Net als bij IKEA. MacSysAdmin 2019.

Bananen, bananen, bananen

Hoe het zit met de bananen op MacSysAdmin weet ik nog steeds niet precies. Ik geloof dat niemand het echt weet. Het begon ooit met een grap die iemand maakte over bananen en daarna ging het een eigen leven leiden. Naar het schijnt zijn de Zweden grote liefhebbers van deze vruchten. Veel meer dan in andere landen. Dat heb ik verder niet uitgezocht. Het zou net zo goed niet waar kunnen zijn. Maar ik heb gehoord dat je Göteborg op veel adressen bananenpizza krijgen kan. Echt waar. Dat durf ik niet te eten. Het lijkt wel zo’n recept uit een Guust Flater strip. Brrrrrrr…


Het nieuws van dinsdag en woendag

Daar is het dan, geplaatst op donderdag 🙂 Het ging veel over techniek, soms erg de diepte in. Bijvoorbeeld over SoftRAID om je belangrijke data mee te beschermen tegen uitval. En over ‘ZSH’, uitgesproken als “Zie Ess Eetsj”. Dat staat voor de Z-Shell en hoe je de terminal gebruiken kan/moet. Want vanaf macOS Catalina is zsh de standaard omgeving waarmee de terminal werkt. De Bash (bash) shell blijft gewoon bestaan en werken, maar is niet meer standaard. Armin Briegel weet er alles van en vertelde er over. Over de “Banana Shell” (bananash of zo) heb ik dan weer niemand gehoord…

Security awareness

Verder waren er interessante toespraken van medewerkers van een IT-bedrijf uit Californië die niet geciteerd willen worden buiten de conferentie. Maar wat ik hoorde vind je in de komende maanden wel weer op een website ergens. En dan waren er presentaties over ‘security awareness’ (door Kim Burton ) en over ondersteunen van klanten, medewerkers, collega’s en andere mensen die gebruikt maken van je producten of diensten (door Andrina Kelly). Niet onbelangrijk, oktober is ’Cybersecurity Awareness Month’ als ik het goed heb gehoord.

Toch anti-virus nodig?

Patrick Wardle, een veiligheidsexpert en onderzoeker, wist met argumenten te onderbouwen dat de beveiliging op je Mac toch minder waterdicht is dan wenselijk. Misschien is een anti-Malware programma op je Mac toch niet zo’n gek idee?

Interessante video

Als laatste voor vandaag (dinsdag). Iemand liet een oude video van Steve Jobs zien en dingen die hij vertelde toen hij (tijdelijk) geen CEO was bij Apple en over zijn visie op IT-producten. Staat ook op youtube en de link staat hier.


Het nieuws van donderdag en vrijdag

Plaats ik op zondag. Ondanks al mijn goede bedoelingen heb ik weinig tijd kunnen vinden om deze blog goed bij te werken. Intussen wel en dat staat hieronder.

Bring Your Own Device, Choose Your Own Device?

Ook hier weer uitgebreid aan de orde geweest. Bring Your Own Device (BYOD) is in de praktijk toch vaak eerder Bring Your Own Disaster. Voor veel bedrijven is het handiger om hun nieuwe medewerkers te laten kiezen of zij liever met Apple of Windows werken. En dat dan te geven. Ook een onderwerp om een keer dieper op in te gaan.

Talent

Jaagt jouw bedrijf het met pijn en moeite binnen gehaalde talent weer razendsnel de deur uit omdat zij op een PC moeten werken die jouw boekhouder zo lekker goedkoop vond? Goedkoop op niveau ‘laagste prijsgarantie’. Maar in werkelijkheid je medewerker tot wanhoop drijft omdat dat ding zo traag is als een slak, er een deadline moet worden gehaald en je talent eigenlijk een hekel heeft aan alles wat “Windhoos” is? Want wie houdt er niet van zo’n fraaie plastic stoeptegel van een Chinese prijsstunter? Zeker als je er 8 uur mee werken moet, elke dag opnieuw…

Total Cost of Ownership van Mac en PC

Bij veel bedrijven kiezen (veel) medewerkers liever voor Apple als zij kunnen en de ‘Total Cost of Ownership’ (TCO) is bij een Mac veel lager dan bij een PC. Volgens bronnen die ik gehoord heb. Ik zal het nog eens tjekken. Volgens iemand die ik niet met naam citeren kan hier: “Cost Mac versus PC – total cost of ownership – is $741 per-unit savings”. Bij TCO ga je uit van ondermeer de levensduur van een apparaat, kosten van ondersteuning en de restwaarde van het apparaat als je het vervangt. Ook om over na te denken: hoeveel kost verloren productiviteit? En wat kan het in de kosten schelen als je een MacBook of iPhone na een paar jaar aan je medewerker geeft voor een leuk prijsje?

Veiligheid, hoe gaat dit verder?

Betere certificaten gebruiken voor je agenda, email en website (ook als dit een technisch portal is). Gebruik een password manager. Want overal dezelfde wachtwoorden voor gebruiken kan echt niet meer. Hackers werken steeds slimmer en efficiënter en het wachtwoord dat je favoriete sociale ‘medium’ laatst van je gelekt heeft wordt voor je het weet op honderden andere websites getest. Volgens mensen die het onderzocht hebben. En natuurlijk Two Factor Authentication gebruiken als dat mogelijk is.

Mobile Device Management

De rode draad tijdens de MSA conferentie is denk ik het werken met ‘MDM’, wat Mobile Device Management betekent. Er waren diverse sprekers die over hun ervaringen met MDM spraken. Makers van MDM-software die sponsor waren en er over vertelden. Ook consultants die zich in alle ins and outs van een bepaald hebben verdiept deelden hun ervaringen. Intussen is de discussie al lang niet meer of je een MDM nodig hebt maar welke het beste bij je bedrijf past.

Van uren naar minuten

Een MDM kan in veel gevallen de tijd die het kost om een Mac, iPad of iPhone gebruiksklaar te maken inkorten van uren tot minuten. Je moet het wel goed voorbereiden en het niet zomaar op eigen houtje gaan proberen. Want je moet weten hoe een en ander werkt en hoe je het aan moet pakken.

Heb je op de zaak nog geen MDM in gebruik? Dan wordt het denk ik tijd om hier op korte termijn naar te kijken. Zeker nu macOS Catalina gedownload kan worden. Veel instellingen kun je alleen nog maar via een MDM beheren. En als je heel-erg-zeker weet dat je toch echt geen MDM wilt hebben, zorg dat op zijn minst dat jouw apparaten in Apple Business Manager worden aangemeld als je deze koopt. Want je kan dit later toch een keer nodig hebben.

“If it ain’t broke…”?

Ik ken ondernemers die het liefst op de oude voet zouden blijven doorwerken met bijvoorbeeld Mac OS X 10.6 Snow Leopard en een iPhone 4 of zo. Volgens het bekende Britse principe van “If it ain’t broke don’t fix it…” Met Snow Leopard zou ik zelf ook best willen doorwerken. Het is nog steeds mijn favoriete Mac OS X versie (in elk geval in mijn herinnering). En een iPhone 4 is qua formaat nog steeds mijn favoriet als ik niet de hele dag met mijn foon bezig hoef te zijn.

Maar beide zijn niet meer van deze tijd. Met oude software en hardware kun je niet oneindig blijven doorwerken. Het raakt gedateerd en onveilig. Hetzelfde geldt voor oude manieren van beheren van Macs, iPhone en iPads. Telkens een IT specialist laten langs komen omdat er weer wat geregeld of geïnstalleerd moet worden is misschien heel gezellig. Maar kost intussen meer dan een MDM en de laatste werkt veel handiger (en sneller). Je medewerkers hebben ook betere dingen te doen dan hun tijd te moeten steken in het beheer van de Mac of ‘iDevice’ waarop zij hun werk doen. Voor IT’ers is het ook handiger.

Vind ik, en neem vooral niet mijn woord als meest gezaghebbend hiervoor. Anderen met kennis van zaken zeggen het ook, en Apple programmeert macOS en iOS intussen zodanig dat veel dingen alleen nog maar via een MDM kunnen worden geregeld. Met elke grote update gaat deze integratie verder. Oude manieren van werken gaan (binnenkort) niet meer. Hier laat ik het bij voor vandaag. Binnenkort schrijf ik er veel meer over.

macOS Catalina

Intussen staat macOS Catalina, met versienummer 10.15, online. Deze ondersteunt alleen nog ’64-bit apps’. Dat wil zeggen, alleen actuele software. Dus die oude apps waarmee je misschien al jaren werkt, bijvoorbeeld MS Office 2011, gaan niet werken dan. Je oude hardware (printer?) kan ook wel eens problemen geven als drivers het opeens niet meer doen. Overleg eerst met een specialist voordat je in je bedrijf Catalina gaan installeren. Een nieuwe functie in Catalina die ik erg interessant vind is het ‘activeringsslot’ al moet je Mac daarvoor wel voorzien zijn van de Apple T2 Security-chip.

MacSysAdmin 2019 Samengevat

  • Beveiliging wordt steeds belangrijker, je moet sneller reageren en je hebt de nieuwste inzichten en tactieken nodig om bij te blijven.
  • Een belangrijke manier om bij te blijven met IT-veiligheid is regelmatig software updates blijven installeren op al je apparatuur. Doe dit wel met beleid.
  • Steeds meer bedrijven werken met Mac en iPhone en zien het als een manier om gewild talent in huis te halen en in huis te houden.
  • Het werken met Apple apparatuur kost niet meer, en vaak minder, dan werken met Windows PCs.
  • Het beheren van Macs, iPhone en iPad moet met een MDM worden gedaan en je kan niet meer zonder. Dit geldt ook voor kleine bedrijven.
  • En ook al kun je alles makkelijk – en steeds makkelijker – zelf installeren, doe dit in overleg met een IT-expert.
  • Er waren veel technische presentaties die diep op de respectievelijke techniek in gingen. Onder-de-motorkap verhalen. Voor mij als techneut waren die interessant maar voor jou als ondernemer denk ik minder.
  • Dit artikel gaat ook over wat ikzelf belangrijk vond op de MacSysAdmin conferentie en behandelt niet alles wat er besproken is. Als je wel alles wilt weten, zie dan…
  • De video’s van vrijwel alle MacSysAdmin 2019 presentaties. Deze staan intussen hier online. Zo kun je makelijk alles volgen van achter je bureau of op de bank. Deze video’s kun je ook vinden via je Apple TV.
  • Heb je alleen deze samenvatting gelezen? Alles staat hierboven uitgebreider beschreven.

Als laatste

Ga ik de komende weken mijn aantekeningen nog een keer bestuderen en een paar presentiaites opnieuw bekijken. Als ik daarin nog iets vind dat ik niet onvermeld wil laten, vul ik dit artikel daarmee aan. Dus kom nog een paar keer kijken hier. In principe ga ik door met aanvullingen tot ongeveer eind oktober. En heb je een vraag of een opmerking? Laat het weten in een reactie onder dit artikel!


“One more thing…”

Is iets dat op de conferentie niet belicht is: Wifi. Zeer onterecht naar mijn mening, ook al valt Wifi misschien buiten het kader van de conferentie. Want al die ‘devices’, updates en automatische instellingen, hebben een goed netwerk nodig om soepel te kunnen werken. Ook moet je een strategie hebben zodat je Wifi stabiel blijft doorwerken als het druk is. Want als 100 draadloze devices tegelijk een update – van bijvoorbeeld Office 365 – gaan downloaden dan ga je het niet redden met een eenvoudige Wifi zender, ook al beweert de maker dat het makkelijk kan. Hierover schrijf ik binnenkort ook meer.


Dit artikel geschreven en bijgewerkt op: 27 en 30 september (Inleding en eerste alinea’s) en diverse dagen in oktober (aanvullingen en correcties)

Geef hier je reactie

Scroll naar top