macOS Catalina installeren, thuis en op je werk

MacOS Catalina installeren (wel of niet meteen doen?)

Het blijft mij verbazen dat sommige mensen grote updates meteen installeren. Moet je dat wel doen? Zodra die beschikbaar is? Op deze vraag geef ik antwoord in dit blogartikel.

De vraag of je macOS Catalina wel of niet meteen moet installeren kreeg ik een aantal keren in de afgelopen tijd. Vragen van gebruikers. Die opeens op de stoel van de specialist moeten zitten. Maar hebben zij hierdoor ook de kennis en ervaring van de specialist? En willen zij dat wel?

Ook kreeg ik emails van softwaremakers. Deze laatsten adviseren soms om te wachten met de update naar macOS Catalina. Zij voorzien problemen.

Deze grote software-update (zo groot dat het eigenlijk ‘upgrade’ moet heten) is 7 oktober beschikbaar gekomen met versienummer 10.15. Catalina heeft een aantal belangrijke aanpassingen gekregen vergeleken met vorige versies van macOS. En op de zaak moet je een andere IT-strategie volgen dan wanneer IT je hobby is. Zeker in een netwerk met tientallen of meer Macs.

Onderaan zet ik een aantal nieuwe functies op een rij. Helemaal onderaan links naar nog meer informatie.

macOS Catalina – zelf gaan installeren?

Apple heeft het steeds makkelijker gemaakt om kleine en grote updates te installeren. Tien jaar geleden moest je een DVD bestellen met de nieuwe versie van (toen) Mac OS X. Als die daarna met de post werd bezorgd, was het nog best een klus om een ‘upgrade’ te doen.

Met de komst van de App Store werd het anders. Nu je complete macOS versies snel en makkelijk kunt downloaden, en met een klik op de knop kan installeren, is het ook veel eenvoudiger geworden om dit allemaal zelf te doen. Zeker in een klein bedrijf waar een van de medewerkers of eigenaren de IT-ondersteuning doet naast zijn of haar eigen baan.

Maar de beslissingen en afwegingen die enkele jaren geleden nog door IT-specialisten werden gemaakt worden nu ook vaak gedaan door deze medewerkers. Hebben zij voldoende kennis hiervoor?

Misschien nog even wachten

Dat is op zich best een goed idee (voor kwartaal 4 van 2019). In principe hebben softwaremakers voldoende tijd gekregen om aan een update van hun software te werken die goed werkt met Catalina. Maar dat garandeert niets.

Sommige makers hebben een versie gemaakt van hun software die het prima deed op de ‘beta-versie’ van Catalina. En dan opeens bij de definitieve versie van Catalina werkt er iets niet goed met hun software.

Of er werkt in Catalina zelf iets niet goed. Dat kan ook. Op het moment van het schrijven van deze alinea heeft Apple net een tijdelijke ‘supplemental update’ uitgebracht om met spoed de ergste bugs te repareren. En dat terwijl update 10.15.1 in de maak is en binnenkort wordt verwacht.

Daarom is mijn standaard antwoord: “Als je je geld verdient met je Mac, wacht met het installeren van een grote macOS update tot rond oud en nieuw.”

Of toch wel gaan installeren

Dan kan natuurlijk als je een Mac hebt (of een aantal) waarmee je dingen kan testen. Dus Macs die je eventueel missen kan als er bij de test dingen aan het licht komen die je niet kan gebruiken op je werk nu. Want er zit ergens een bug of de nieuwe software (Catalina bijvoorbeeld) werkt nog niet goed samen met je andere software.

De reden dat ik zeg dat je met een grote macOS update het beste kan wachten tot rond/na oud en nieuw is omdat de betreffende versie in de tussentijd een aantal updates heeft gekregen waardoor deze versie dan stabieler is.

Sterker nog, ik ken IT’ers die nog lang doorwerken met een oudere macOS versie als deze stabiel draait. IT’ers moeten ook hun dagelijkse werk kunnen doen.

Als er tijdens de testfase geen problemen aan het licht komen kun je de update naar Catalina op meer Macs installeren. Maar ik zou het stapsgewijs gaan doen. Als je veel Macs beheert dan moet je gewoon een goed plan maken.

Wat doe je met oude macOS versies

Als je Macs hebt die een macOS versie draaien die nu niet meer ondersteund wordt door Apple (Sierra en ouder met versienummers 10.12, 10.11, 10.10, enz.) moet je ook overwegen om een upgrade naar Catalina te gaan installeren in de komende weken of maanden.

Oude versies van macOS worden niet meer van veiligheids-updates voorzien en zijn potentieel onveilig. Als alternatief kun je voor deze Macs eerst een update naar macOS Mojave 10.14.6 overwegen, en over een paar maanden de update naar Catalina doen.

In elk geval raad ik je aan om eerst uit te zoeken of de software en Macs waarmee je werkt compatible zijn met macOS Catalina. Neem bij twijfel contact op met de maker of je IT-adviseur.

De installatie laten doen door een IT specialist

Dat ligt natuurlijk het meest voor de hand. Een ervaren IT’er weet de dingen die ik hierboven noem al lang en kan je veel werk uit handen nemen. Zo heb jij meer tijd voor je eigen(lijke) werk.

En wat doe ik?

Als Apple specialist doe ik zelf wat ik adviseer aan anderen. Op de Macs die ik voor mijn werk gebuik wil ik alles zo stabiel mogelijk houden. Want ik moet mijn werk ondermeer kunnen doen op een laptop waarop ik rekenen kan.

Dus doe ik experimenten en tests op andere Macs die ik daarvoor heb. De update naar Catalina op mijn vaste MacBook Pro doe ik als update 10.15.3 of 10.15.4 uit is. macOS 10.14.6 (Mojave) draait momenteel stabiel en krijgt voorlopig nog veiligheidsupdates. Ik kijk ook naar wat andere IT’ers (bloggers) bij het testen zijn tegengekomen.

macOS Server

Als je een macOS (of Mac OS X) Server hebt, of meerdere, zou ik zeker een specialist raadplegen over noodzaak en risico’s om deze een grote update te geven. macOS Server zoals het jarenlang was, bestaat niet meer. Maar zijn er nog wel een paar situaties waarvoor een Mac-server handig kan zijn.

Een aantal belangrijke veranderingen in Catalina:

 • Apps. “Programma’s” heten voortaan “apps” in macOS. Ben ik wel voor.
 • Er is alleen nog ondersteuning voor 64-bit apps. 32-bit apps worden niet meer ondersteund. Oftewel, oude programma’s werken niet meer onder Catalina. Wat kun je er aan doen? Weinig. Je kunt je oude apps een update geven als die er is of anders wachten met Catalina. Microsoft Office 2011 is een voorbeeld, daar zie ik hier en daar nog steeds mensen mee werken.

  Ik heb in analyses klachten gelezen over dat het in Windows nog jaren mogelijk is om oude apps te blijven draaien en dat Microsoft veel moeite voor doet om het mogelijk te maken. Dat geloof ik graag. Apple maakt andere keuzes en doet wel vaker dingen die best drastisch zijn.
 • Betere beveiliging van je Mac. Het systeem zit nu een een apart ‘alleen lezen’ gedeelte van je opstartschijf. En je krijgt meer vensters te zien die toestemming vragen of een app wel of niet bij bepaalde delen van je Mac en data mag komen. Dat zag je al in vorige versies van macOS en nu krijg je het vaker te zien. Aan de ene kant is dat best irritant maar ik vind het toch wel fijn dat je zo meer controle krijgt over wat apps wel of niet mogen doen. Want zo voorkom je dat sommige apps ongewild je agenda, contacten en weet ik veel wat voor gegevens naar de data-hamster van de maker sturen.
 • Sidecar. Als je een iPad hebt kun je deze als extra beeldscherm gebruiken van je MacBook Air/Pro. Dat kan soms handig van pas komen. Verder kun je via Sidecar je iPad met Apple Pencil als een ‘tablet’ gebruiken. Zo’n teken-ding waar je normaal aparte hardware voor kopen moet. Sidecar werkt niet met alle modellen Mac en iPad.
 • iTunes is vervangen door drie nieuwe apps: Muziek, Podcasts en Apple TV.
 • Light Mode en Dark Mode wisselen elkaar nu automatisch af op basis van de tijd van de dag. Niet belangrijk, maar wel leuk dat het kan. Dat miste ik een beetje in Mojave.
 • Veel onder-de-motorkap wijzigingen en nieuwe dingen die vooral voor techneuten van belang zijn. Zie ook mijn artikel over MacSysAdmin. En Systeem-Extensies keren terug. Wie kent ze nog?
 • Activeringsslot. Handig dat dit nu kan op de Mac. Je kan het activeringsslot gebruiken op Mac-modellen met de Apple T2-beveiligingschip. Als er een zoek is dan kun je die op afstand wissen of vergrendelen. Ik zou voor vergrendelen kiezen als deze gestolen is. Ook te gebruiken als jouw onderneming met een ‘Mobile Device Management’ systeem werkt.
 • Inloggen op diverse websites met Sign in with Apple en je vaste Apple ID. Dit is mogelijk met Catalina, iOS 13 en iPadOS 13.
 • Hier laat ik het bij met dit lijstje. Ik heb het niet getjekt maar ik gok er op dat er weer “200+ New Features” in zitten. Met name in allerlei apps die worden meegeleverd met Catalina. Meer informatie kun je vinden op de website van Apple en als je in je zoekmachine zoekt op “what’s new in macos catalina” vind je veel andere blogartikelen over allerlei nieuwe functies in Catalina.

Links


Wat vind jij er van?

Ik hoop dat ik je met dit artikel meer inzicht heb gegeven over wanneer je updates, zoals macOS Catalina, meteen kan installeren of waneer het beter is om hier mee te wachten. En in het bijzonder over hoe je dit soort dingen doet op de zaak waar je je werk moet kunnen doen zonder veel verstoring of verlies aan productiviteit.

Ook al schreeuwen de rode bollen en notificaties op het beeldscherm van je Mac om aandacht, die aandacht hoef je er niet meteen aan te geven. Het is net als met de hond die om een koekje bietst of met de bal wil spelen.

Wat is jouw mening over macOS Catalina? Ben je al overgestapt? Stel je het uit? Heb je het meteen geïnstalleerd toen het kon? En waarom heb je hiervoor gekozen? Wat is jouw favoriete nieuwe functie? Of heb je nog een vraag?

Laat je vraag of mening weten in een reactie hieronder en ik geef je antwoord!


Wat vind ik er tot nu toe van?

Update 21 maart

macOS Catalina heeft trekjes die doen vermoeden dat Catalina een soort van ‘tussensysteem’ is. Apple werkt aan nieuwe technieken, vooral om je Mac nog veiliger te maken. Maar ik ben tegen bugs en problemen aangelopen. Collega IT’ers die ik gesproken heb ook. Zoals het er nu bij staat vind ik dat je beter kan doorwerken met macOS Mojave (10.14) die best stabiel is, en nog even de kat uit de boom kijkt met macOS Catalina. Maar als het al op je Mac geïnstalleerd staat dan zou ik er mee doorwerken, tenzij een probleem niet op te lossen is.

Update 3 mei (i.v.m. Corona)

Nu heel veel mensen thuis moeten werken vind ik het stabiel houden van je huidige systeem belangrijker dan de laatste snufjes installeren. Dat brengt technische uitdagingen met zich mee want alles moet op afstand worden geregeld. Als jouw Mac op systeem macOS 10.12 of ouder draait, moet je een upgrade doen naar een macOS versie die Apple nog wel ondersteunt. Als macOS 10.13 (High Sierra) of 10.14 (Mojave) momenteel stabiel draaien op je Mac zou ik het zo houden en alleen veiligheids-updates installeren. Als je het nog niet doet, gebruik een MDM om je bedijfs-Macs te beheren.


De eerste versie van dit artikel heb ik op 11 oktober online gezet. Daarna heb ik een aantal aanvullingen en correcties geplaatst hier. De laatste wijziging is van 30 juni 2020.

2 reacties op “MacOS Catalina installeren (wel of niet meteen doen?)”

Geef hier je reactie

Scroll naar top