macOS Big Sur wel of niet installeren?

macOS Big Sur installeren (wel of niet meteen doen?)

Wil je een stabiele Mac hebben? Of het nieuwste van het nieuwste testen zodra het beschikbaar is? Dat is een belangrijke vraag als je grote updates, die eigenlijk ‘upgrade’ moeten heten, gaat installeren. MacOS Big Sur moet je net zo behandelen als andere grote updates. Zeker nu het (in juni 2020) nog in de testfase zit.

Update 15 november; 15:00 uur

Een nieuwe en actuele versie van dit artikel staat op mijn nieuwe website »

Het artikel op deze pagina heb ik van de zomer geschreven en sindsdien niet meer bijgewerkt. Wil je alleen “Ja of Nee” weten? Lees dan wat er in dit kader staat.

Gebruik je je Mac voor werk of studie?
Wacht dan nog even met installeren van macOS Big Sur. Wij weten nog niet hoe goed (of minder goed) het precies werkt. Dus kun je beter doorwerken met de software die je nu gebruikt.

Heb je een Mac om dingen mee te testen?
En waarop het niet zo erg is als er zich problemen voordoen? Dan kun je het natuurlijk installeren en kijken hoe het werkt.

Wat doe ik zelf?
Zie de bijgewerkte versie van dit artikel op mijn nieuwe website »

Maar nieuwe dingen testen is wel leuk natuurlijk. Ik moet zelf nog even geduld hebben want de Mac Mini die ik voor dit soort tests gebruik wordt niet meer ondersteund met ingang van macOS Big Sur. Dat is jammer maar geen verrassing. Wat wel interessant is, is dat je als tester/ontwikkelaar een speciale Mac Mini kunt bestellen bij Apple, volgens iemand in de Keynote. Of ik daar voor in aanmerking kom moet ik nog uitzoeken.

macOS 10.16 of macOS 11?

Het versienummer is ook voer voor discussie. Oplettende kijkers tijdens de Keynote op 22 juni merkten al op dat er “macOS 11” op de afbeeldingen was te zien. Was dit een foutje of de eerste grote nummerwijziging in 20 jaar? Iemand die de testversie downloadde merkte op dat de download versienummer 10.16 had en na installeren versienummer 11.

Op zich maken dit soort nummers niet zo veel uit. Maar de keuze voor versie 11 wijst er op dat er ambitieuze plannen zijn voor de toekomst van macOS. Dat bleek (in de Keynote) ook wel uit de aankondiging van Apple om voor de Macs de Intel processors uit te faseren en te gaan werken met zelf geproduceerde processors – met de naam Apple Silicon – die zo te zien erg krachtig zijn. De specificaties van de nieuwe processors zijn nog niet bekend. Of Apple Silicon de definitieve naam is, ook niet.

Dus moet je het nu wel of niet gaan installeren?

Dit is een vraag die voor de meeste mensen nog niet aan de orde is. Alleen geregistreerde ontwikkelaars kunnen de ‘beta versie’ van macOS Big Sur downloaden. Ik verwacht wel dat er binnenkort een Public Beta uitkomt zodat iedereen die het wil macOS Big Sur kan testen.

Maaarrrr…. als je je Mac gebruikt voor je dagelijkse werk: dan zeker niet! Tenzij je dagelijkse werk, of hobby, het maken van Apps voor de Mac is. In andere gevallen zou ik sowieso wachten tot de officiële versie van macOS Big Sur uit is, en het zelfs dan nog even een aantal weken wachten tot de “eerste versie achter de punt” uit is. Dus tot versie 10.16.1 of 11.1.

Als je een speciale Mac hebt waarop je nieuwe dingen testen kan, en het niet erg is als deze enigszins onbruikbaar wordt als er bugs in Big Sur zitten, dan kun je natuurlijk ook gaan testen. Check eerst of jouw model Mac wordt ondersteund. Zie de afbeelding bovenaan.


Binnenkort meer over Big Sur

Dit artikel heb ik geschreven naar aanleiding van het WWDC 2020 evenement. Over nieuwe functies in macOS Big Sur vind je binnenkort meer. Ik ben de dingen (nieuws en tips van Apple en anderen) nog even aan het doornemen. Dus kom vooral terug hier!Lees ook

  • Mijn artikel over macOS Catalina. Wat daar in het algemeen voor geldt, is ook van toepassing op Big Sur. Het artikel heb ik in oktober vorig jaar geschreven en geef ik nog updates als daar aanleiding toe is.
  • Deze 20 tips voor 2020.
  • Waarom je MDM nodig hebt. Met macOS Big Sur nog meer dan met oudere versies.
  • Dit artikel als ik het bijgewerkt heb! Dat zal ik nog wel een paar keer doen en zeker rond oktober van dit jaar als de officiële versie van Big Sur wordt vrijgegeven door Apple.

Wat doe jij met macOS Big Sur?

Ben je het al aan het testen? Kijk je het nog aan? Installeer je het pas als de officiele versie uit is en stabiel genoeg is om je dagelijkse werk op te doen? Heb je een tip voor de andere lezers? Laat het ons weten in je reactie hieronder!


Dit artikel wordt regelmatig bijgewerkt. De eerste versie is van 25 juni 2020. De laatste update is geplaatst op 30 juni 2020.


Photocredit: Beeld bovenaan pagina: screenshot van website Apple.com

Geef hier je reactie

Scroll naar top