20 Apple tips, wifi tips, netwerk tips, voor 2020

Apple tips voor ondernemers – 20 tips voor 2020

Wat doe jij met de IT in het nieuwe jaar? Laat je alles zoals het was in het oude jaar? Zelfde spullen, zelfde strategie en manier van werken? Of doe je alles anders vanwege je nieuwe voornemens? Om je hier bij te helpen geef ik 20 Apple tips, netwerk tips, trends en ideeën.

Zijn dit de “20 allerbelangrijkste dingen voor dit jaar”? Misschien, maar het zijn in elk geval 20 punten die ik belangrijk vind om over na de denken in 2020. En liever nog, om actie op te ondernemen. Ze staan in willekeurige volgorde maar wel per onderwerp bij elkaar. Veel van de tips zijn ook geschikt voor als je met Windows of Android werkt.

Met zoveel tips wordt een artikel best lang, dus heb ik de tips omwille van de leesbaarheid kort gehouden. De komende tijd ga ik een aantal uitgebreid behandelen in aparte artikelen.


Voor wie is dit artikel bedoeld?

Deze blog schrijf ik voor zakelijke gebruikers van IT.
Hier lees je er meer over (klik»)


Veiligheid

1 – Werk updates regelmatig bij

Net als vorig jaar. Updates van je Mac, iPhone en iPad. Maar ook updates van Adobe, Microsoft en andere veelgebruikte software. Webbrowsers verdienen ook je aandacht (Chrome, Firefox, Safari). Het is geen cliché. Met dit soort updates voorkom je malware, potentiële datalekken en erger.

2 – Kies nieuwe wachtwoorden

Verander deze in 2020 minimaal een keer en neem voor elke website een ander wachtwoord. Het liefst zo moeilijk mogelijk. Onmogelijk? Dat valt wel mee. Sommige softwaremakers werken aan technieken waarbij je helemaal geen wachtwoord nodig hebt dankzij magic links of codes die je krijgt toegestuurd. Maar de meeste software en websites willen wachtwoorden. Persoonlijk vind ik het handig om een ‘wachtwoord manager’ te hebben. Ik werk al jaren met 1Password. Die kun je ook in zakelijke varianten krijgen. En kijk af en toe of jouw email adres en wachtwoord ergens gelekt zijn. Dat kan op deze website.

3 – Maak regelmatig backups

Reservekopieën van je werk. Ook in 2020 en ook als je bestanden in de cloud bewaart. Een goede backup past in een strategie om snel weer aan het werk te kunnen na een aanval van malware. Kan niet gebeuren op een Mac, zo’n aanval? Wie weet. Maar de kans dat je daarmee te maken krijgt is, hoewel klein, niet uitgesloten. Het nieuwe jaar kan van alles brengen. Misschien kun je ook je cloud-leverancier vragen hoe (vaak) die backups maakt?

4 – Gebruik tweestapsverificatie waar het kan

Tweestapsverificatie is ook onder andere namen bekend, zoals multifactor-authenticatie, en de afkorting 2FA. Het is meestal een extra code die je op je telefoon krijgt om ergens in te loggen. Steeds meer websites, VPN-verbindingen en clouddiensten werken er mee. Persoonlijk vind ik 2FA best irritant om mee te werken. Maar zolang het internet vol met boeven en spionnen zit, is het een prima manier om je verbindingen te beveiligen.

5 – Blijf alert op nepmail

Ook wel phishing genoemd. Veel ellende begint met een rare email die opeens in je inbox zit. Op zich kunnen die emails weinig doen totdat jij gaat helpen. Daarom proberen deze jou zover te krijgen. Soms kun je die onderscheppen met behulp van goede spamfilters. Maar sommige email met slechte bedoelingen is technisch niet verdacht en verdomd overtuigend geschreven. Hoe herken je die? Daar zijn bijvoorbeeld online tests voor zoals deze bij Google of SonicWall. En met een beetje zoeken vind je ook gedetailleerde tips zoals deze van de Radboud Universiteit.

Netwerk

6 – Zet de firewall aan

Want die heb je echt wel nodig. Ook als je geen idee hebt wat zo’n ding precies doet. Er zit er een ingebouwd in macOS op je MacBook en je hebt het in een paar tellen aangezet. Je hebt er ook een nodig in je netwerk want het is de digitale voordeur van je bedrijf.

7 – Hoe staat je wifi er bij?

Heb je nog steeds Apple Airport op de zaak? Airport is aan het verouderen. Misschien wordt het tijd om die eens te vervangen door Wifi-5 of Wifi-6 apparatuur. Ik vind het zonde als je splinternieuwe MacBooks, iPhones en iPads moeten werken met een Airport van jaren geleden. Vermijd dan wel deze fouten.

8 – Loop de bekabeling na

De meeste bedrijfspanden zijn voorzien van ethernetkabels. Weggewerkt boven het plafond, achter het stucwerk of in een speciale goot bij de plinten. Vaak zijn deze kabels al jaren oud. Zijn die nog geschikt voor je netwerk? Laat het eens doormeten en waar nodig vervangen. Niet alleen je nieuwe Mac Pro heeft snelle netwerkkabels nodig, je wifi ook en met Wifi-6 kun je zeker niet zonder.

9 – Regel VPN voor je medewerkers

Als je toch een goede firewall koopt en nog geen VPN hebt, is dat misschien het moment om er mee te beginnen. VPN is is toegang tot je netwerk van buiten af. Als je bestanden in de cloud bewaart heb je misschien geen VPN nodig. Maar als je bestanden op een server op de zaak bewaart, is VPN erg handig om te hebben. Want zo kunnen je medewerkers buiten de deur werken als dat zo uitkomt.

10 – Maak het sneller

Hierboven noem ik snelle wifi, kabels en netwerkapparatuur. Als je investeren gaat, kies dan kabels, switches, wifi en routers die snelheden van meer dan 1 Gigabit aankunnen. De nieuwste modellen kunnen snelheden aan tot 10 Gigabit. Voor Wifi-6 is het een voorwaarde want anders merk je niets van de hogere snelheden. Let er op dat je MacBooks e.d. ook met deze snelheden kunnen werken. Niet iedereen zal dit nodig hebben maar veel bedrijven wel.

Privacy en AVG

11 – Zet Filevault aan

Zeker op de MacBook waarmee je buiten de deur komt. Het zit ingebouwd in macOS en je hoeft het alleen maar aan te zetten. Let er op dat je in een bedrijf vaak beter een MDM (zie tip 17) kan gebruiken om Filevault mee te beheren.

12 – Probeer eens een andere webbrowser

Volgens Statista is Google Chrome de populairste met een marktaandeel van ongeveer 70%. Safari haalt maar 7%. De resterende 23% is voor de rest. Apple heeft verbeteringen toegevoegd aan Safari dus ik denk dat die wel weer een herkansing verdient. Microsoft werkt momenteel aan een Mac versie van Edge. Dus geef die andere browser een kans! Al was het maar om te helpen voorkomen dat je straks alleen nog maar met Chrome kan werken, en waarmee je privacy vogelvrij is. Firefox is denk ik nog steeds de beste keuze met het oog op privacy.

13 – Hoe zit het met je bedrijfsvoering

Moet je medewerker bij alle informatie kunnen die hij of zij maar hebben wil? Want lekker handig zo… Welke persoonsgegevens moet je werkelijk geven als een leverancier er om vraagt, bijvoorbeeld voor een offerte? Wat stuur je allemaal mee met de email? Wanneer is iets (onbedoeld) een datalek?

14 – Moet je dingen veranderen vanwege de AVG

Mag je cliënten- of patiënten-administratie wel in het buitenland worden bewaard? Of is dat aan regels gebonden? Staan er in de AVG punten waarmee je extra rekening moet houden in je bedrijfsvoering? Waar precies staan je bestanden of backups – met persoonsgegevens – die je in de cloud bewaart? Hoewel ik intussen een paar dingen weet over AVG, stel ik hier alleen vragen en ga ik gelijk door naar de volgende tip die ermee samenhangt.

15 – Verdiep je in Security Awareness

“Beveiliging is geen functie maar een proces”, hoorde ik iemand zeggen tijdens een presentatie over veiligheid en privacy. Daar zit wat in. Je kunt al je apparaten en netwerk technisch dicht timmeren. Maar moet je dat willen? Apple maakt zijn computers en iDevices om leuk en makkelijk te zijn. Dus moet je de beveiliging van je apparaten daarop afstemmen. Niet hermetisch dichttimmeren maar je medewerkers helpen om te leren hoe zij veilig kunnen werken. Het begint vaak met bewustzijn over veiligheids- en privacy risico’s. Ook voor IT’ers…

Wat moet je doen of juist niet? Hoe ga je om met persoonsgegevens? Wat zegt de toezichthouder waarmee je misschien te maken hebt? Hoe zit het met de AVG? Als je op LinkedIn zit is het misschien interessant om je aan te sluiten bij de groep ‘Security Awareness NL‘.

Beheer van netwerk en ‘devices’

16 – Gebruik je Apple Business Manager?

Apple Business Manager (ABM) is het fundament om op de meest handige manier je Macs, iPhones, iPads en Apple TVs te beheren want daarvoor is het bedoeld. Ik ga er binnenkort een artikel aan wijden. Nu is mijn tip dat je ABM moet aanvragen, als je dit nog niet hebt, en dat je Apple-leverancier moet kunnen zorgen dat je nieuwe aankopen snel aan je ABM-account worden toegevoegd.

17 – Bij ABM hoort MDM

Om precies te zijn een Mobile Device Management systeem, wat doorgaans wordt afgekort tot MDM. Niet omdat het moet van mij maar een MDM heb je nodig om je Macs, iPhones, iPads en Apple TVs op een handige manier te kunnen beheren en beveiligen. Allerlei instellingen waarvoor je anders een techneut in huis moet halen kunnen nu automatisch worden ingesteld of met een klein beetje hulp van jezelf en/of een IT’er. Er zijn vele MDM-leveranciers dus er is voor elk bedrijf een goede te vinden en de prijzen zijn redelijk. Sommige veiligheidsfuncties kunnen alleen via een MDM worden gebruikt, bijvoorbeeld het vergrendelen van een verdwenen MacBook.

Update: over MDM kun je nu meer lezen in dit artikel

18 – Imaging kan met pensioen

Gebruik je imaging in je bedrijf? Op oudere modellen Mac werkt dat nog prima. Maar Apple raadt het af en door de komst van Macs met de T2 beveiligingschip en nieuwe macOS versies wordt het onbruikbaar. ‘Erase and install’ is de nieuwe strategie, gecombineerd met een MDM. Desgewenst kun je aanvullend je eigen installatiepakketten maken om bepaalde software te installeren op je Macs. En voor de techneut die niet wil opgeven is er nog een achterdeurtje via Mac Deploy Stick.

19 – Hoe kun je malware vermijden

Op het moment van dit schrijven las ik dat een universiteit in Limburg getroffen is door ‘ransomware’ en veel geld heeft betaald om er van af te komen. Een reactie onder het artikel noemde de beheerders daar “toch wel sukkels”. Maar is dat wel zo? Als je alles volgens het boekje doet zou dat inderdaad niet mogen gebeuren. Maar wie garandeert dat? De kans dat Apple spullen worden getroffen door ransomware is klein. Maar is het uitgesloten? Welke maatregelen kunnen jouw bedrijf beschermen tegen dit soort aanvallen? Ik denk niet dat er één oplossing voor is. Malware (waaronder ransomware) kan op geraffineerde manieren op je netwerk komen. En wat kun je er tegen doen? Gebruik ondermeer de tips in dit artikel en vraag zonodig een expert om advies.

20 – Servers in de cloud of thuis

Soms is het helder. Sommige IT functionaliteit werkt alleen in de cloud of in eigen huis. Veel functies zijn op beide platformen beschikbaar. Meestal heb je met allebei te maken. Ondertussen verouderen de Mac Mini servers, en ook macOS Server, en moet je een keuze gaan maken. Wat kan de cloud in? Welke data hou je in huis en op wat voor server bewaar je die dan? En wat wil je zelf het liefst?

Vijf extra tips!

Omdat ik het niet kan laten, en veel meer tips wist te bedenken dan de 20 hierboven, geef ik er nog 5 extra. Hierboven heb ik het vooral gehad over praktische zaken. Hieronder ga ik in op de strategie.

  • Wat willen medewerkers? Onderzoeken laten zien dat talent van veel bedrijven het liefst op Apple spullen werkt en dat soms als reden ziet om ergens te gaan werken of juist weg te gaan. Geldt dit ook voor jouw onderneming?
  • Vermijd de ‘hype’. Vooral in de sociale media. Ineens moet het allemaal anders, want… Ja waarom eigenlijk? Volgende maand is het alweer vergeten. Investeringen in IT kosten geld, je moet er lang mee werken, dus kun je er beter goed over nadenken.
  • Vraag de beste om advies. Of in elk geval de beste die je betalen kunt. Ik kan alleen voor mijzelf spreken, maar ook als ik weinig betaal voor een product of dienst verwacht ik een bepaald minimum aan kwaliteit.
  • Zelf doen of laten doen? IT-beheer zelf doen kost ook geld als je daar je eigen tijd in steekt. Tijd die je als ondernemer ook aan andere zaken kan besteden.
  • Blijf leren. Van bloggers, vloggers en anderen die goede tips geven. Want de ontwikkelingen in de IT gaan snel.

Wat vind jij er van?

Tot zover mijn Apple tips voor 2020. Gebruik jij sommige van deze tips en ideeën al of ga je er nu mee beginnen? En welke zijn dat? Over welk van de onderwerpen zou je meer willen weten? Stel je vraag of geef je mening in een reactie hieronder!


Vind je dit een goed artikel? Vertel er dan over op LinkedIn, Facebook en andere sociale media. Zo help je mij weer, want deze website bestaat nog maar kort en ik wil veel ondernemers bereiken met mijn artikelen en tips.

Geef hier je reactie

Scroll naar top